A síkban, a térben többdimenziójú városi közlekedés kihívásai

2050 helyett már a 2020-as évtizedben több új generációs eszköz kerül be a közlekedési forgalomba az innováció eredményeként. 

A jövő városi közlekedésének több megoldási terve már belépett a jelen valóságába

Az innováció eredményeinek tömeges használata a városi közlekedésben hogyan hat a közlekedő (gyalogos, járművezető, utas) identitására?

Felkészült-e a többdimenziós városi közlekedésre a településfejlesztés, - rendezés?

A városfejlesztési stratégiák kalkulálnak-e szükséges infrastruktúra követelményével, technológiával és a városszociológiai hatásával?


  • A városi közlekedés síkban már több dimenzójú Budapesten és a nagyobb városokban. A  földön, föld alatt, levegőben, vízen, víz alatt pedig tömegessé válnak azok a járművek, közlekedési eszközök és -rendszerek a következő két-három évtizedben, amelyek jelenleg innovációs szakaszban vannak. 
  • Az indiviuális, egyszemélyes közlekedési eszközök (elektromos kerékpár, roller, egykerekű, gördeszka, segway, stb.) mellett dinamikusan fejlődik a PRT (Personal rapid transit), más néven podcars tömegközlekedési mód, amely kis automata járművekkel rendelkezik, amelyek speciálisan épített útvonalak hálózatain működnek.
  • Az úttest, a járda, mint közlekedési infrastruktúra mindezekhez már kevés. 

Mi itt a teendő? Mit kínál a probléma megoldására az innováció, hogy a közlekedő identitása megmaradjon, a saját jármódjában és biztonságosan közlekedjen?

 

ÚJRATERVEZÉS, SZABÁLYOZÁS: halaszthatatlanMindenképpen veszélyforrás a gyalogosra a járdán kerékpározás, gördeszkázás, rollerezés, segway-közlekedés, stb., viszont ezeknek az úttestre való terelésük számukra válik veszélyessé.

A szabályozás, a KRESZ itt elmarad a való élet szükségeletétől, az eligazító, figyelmeztető felfestések kevésnek bizonyulnak.

E-rollerek: Budapest egyszerre rajong és viszolyog

„Keresztben állnak a járdán, arra nem veszik a fáradtságot, hogy az út szélén hagyják ott! Ha így viselkednek a rolleresek, csak a város ellenszenvét vívják ki, pedig az ellenkezője lenne a cél, hogy megkedveljék az emberek az elektromos járgányokat” - mondja egy fiatal, akit a Batthyány tér és a Lánchíd között szólítunk meg.

A járdával közös kerékpárút harmadát foglalja el egy elektromos roller, amit keresztbe rakva hagyott ott utolsó utasa péntek délután. Tesztelés alatt áll a Lime rollerrendszere Budapesten, ezért fontosak a tapasztalatok. Az Euronews az első felhasználók egyikét, Pétert is kérdezte, aki idén ünnepli 50. születésnapját. Szabadúszó vállalkozóként több helyre jár dolgozni: „Szerintem szuperek ezek az elektromos rollerek! Sokkal könnyebb így közlekedni a belvárosban, mint autóval! Tényleg gyorsak, ezért a járdákon ésszel kell használni.” welovebudapest.com erről így ír: „a járdán nem túl jófejség használni, mert 25 km/h sebességgel repeszt, ami a gyalogosok között elég sok”.

Tovább

Szabályozzák Németországban az elektromos rollerek használatát

Profitline

Elfogadta pénteken a német törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) az elektromos meghajtású rollerek használatának szabályairól szóló kormányrendeletet, így várhatóan nyártól legálisan lehet használni ezeket a járműveket Németországban. 

Bundesrat több módosítással fogadta el a rendeletet, a legfontosabb az, hogy a kormány eredeti elképzelésével szemben nem lehet majd a járdákon közlekedni elektromos motorral működő rollerrel. 

A másik fő módosítás szerint a lassabb, legfeljebb óránkénti 12 kilométeres sebességre képes elektromos rollereket is csak 14 éves kortól lehet használni, szemben a kormány által javasolt 12 éves korhatárral.

A Bundesrat döntése szerint a kormány által részletesen kidolgozandó szabályok alapelve az lesz, hogy a lassabb, és a gyorsabb, legfeljebb 20 kilométeres végsebességre képes elektromos rollerekkel is csak a kerékpárutakon, a kerékpársávokban és a közös használatú busz- és kerékpársávokban lehet közlekedni. Bukósisak viselése nem kötelező. Külön jogosítvány sem szükséges, de felelősségbiztosítást kell majd kötni az elektromos meghajtású rollerekre.

A szövetségi kormány az elektromobilitás elterjedését igyekszik ösztönözni a nagyvárosok útjain egyre gyakrabban látható elektromos rollerek használatának szabályozásával. 

Az új típusú járművek a közösségi közlekedéssel együtt "újabb igazi alternatívát kínálnak az autó helyett", ideálisak az úgynevezett utolsó mérföld - a városi közlekedési utak utolsó szakasza, például a busz-, metró- vagy villamosmegálló és az otthon vagy a munkahely közötti távolság - megtételére - emelte ki Andreas Scheuer közlekedési miniszter.

Hozzon létre weboldalt vagy webáruházat a Mozello segítségével.

Gyorsan, egyszerűen, programozás nélkül.

Visszaélés jelentése Bővebb információ